Share Button

In mijn blog : “het failliet van klassiek boekhouden” beschreef ik de afgelopen eeuwen boekhouden vanaf het enkel boekhouden. Ik durf nu een stap verder te gaan. Het boekhouden houdt volledig op te bestaan, boekhouders, administrateurs en accountants zijn niet meer nodig.

Einstein- if you cant tell it simplyAls je ziet dat Exact online, Twinfield, AFAS enzovoort steeds verder gaan met de functionaliteit die zij bieden, is het een kwestie van tijd dat niemand zich meer bezig hoeft te houden met het boekhouden op zich. Het bestaat dan gewoon niet meer. De term robotisering is al eens gevallen, maar dat gaat mij niet ver genoeg. Als je het hele proces van boekhouden kan automatiseren, is het een kwestie van tijd dat niemand weer weet dat het bestaat.

En dat is goed. Overbodige zaken moeten verdwijnen zoals de filmrolletjes, grammofoonplaten, fietsen zonder elektromotor enzovoort.

Nabije toekomst

Je kunt in de nabije toekomst gewoon zeggen: dit is mijn proces en er wordt vanzelf een routing en procesflow op de achtergrond uitgewerkt en geïnstalleerd inclusief verwerking van transacties. Het zal niemand meer interesseren wat het nummer en grootboekrekening zijn van kruisposten of salarissen en opbrengst. Ze zijn simpelweg verworden tot metadata en niet meer relevant! Denk ook aan de blockchain technieken die voor verwerking van transacties kunnen zorgdragen.

Door een proces met automatische afhandeling van transacties naar de achtergrond te plaatsen, ontstaat een situatie die ik zou willen vergelijken met een black box net als de computer in een auto, die aan de computer van de garage kan worden uitgelezen.

Verschuiving van verantwoordelijkheden

Inrichting en parameterisering worden volledig door de softwarefabrieken van Exact, Kluwer, AFAS etc. gedaan. Door een verbinding te maken met de cloud en aan te geven welk type bedrijf je hebt, kan het proces worden opgestart. Het factureren kan beginnen en is een gevolg van 1 van de laatste stappen in het proces.

Bedrijven als voornoemd zullen steeds groter worden met het grote voordeel dat ze steeds meer data tot hun beschikking krijgen en daarmee iteratief de processen kunnen verbeteren van hun Cloud software.

Overbodige en nieuwe banen

Door de procesbenadering krijgen we behoefte aan een ander type medewerkers, die niet persé financial hoeven te zijn. We krijgen volgens mij de volgende functies

  • Initiator, degene die de automatische proces-start begeleid via een monitoring systeem in wat vroeger het boekhoudpakket heette.
  • Financieel analist, die namens en in opdracht van het bedrijf in eerste instantie en gedurende korte tijd de uitkomsten van de processen en hun financiële gevolgen beoordeelt op juistheid
  • De externe analist in plaats van de accountant die met analyse tools zoals van analys.io en Coney een externe beoordeling kan maken van de nauwkeurigheid van cijfers en procesafhandeling

 Gevolgen

De gevolgen zijn natuurlijk dat oude en overbodige banen verloren gaan en nieuwe banen worden gecreëerd.

Kostenreductie 1. Door de schaalvergroting ontstaan steeds vaker procesverbeteringen en niet in de laatste plaats door toepassing van kunstmatige intelligentie,. Een klein voorbeeld is de functie “toewijzen” in Exact online waarbij je een onbekende transactie uit de bank voor de toekomst kunt koppelen aan een grootboekrekening. In de toekomst zal deze functie via kunstmatige intelligentie overbodig worden. Ook het maken van een memoriaalpost zal eenvoudiger worden als hij nog nodig is. Je klikt de post aan in het grootboek, selecteert de plek waar hij naartoe moet en klikt op de verzendknop.

Kostenreductie 2: doordat de klassieke accountant ook verdwijnt en wordt vervangen door zijn digitale collega betekent dat dat informatie sneller en goedkoper door de externe beoordelaar tot stand komt.

Delen jullie mijn visie of zien jullie beren op de weg?

André Salomons is auteur van het boek ‘Van Slow Close naar Fast Close’, software ondernemer, Fast Close en SharePoint trainer, spreker, blogger voor onder andere Financieel management.nl en Computable.nl. Hij heeft een eigen website waar je al zijn blogs en referenties kunt terugvinden.

(57)

Share Button

Deze post is ook beschikbaar in/Also available in: Engels

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Related Blogs

Posted by andre salomons | 21/01/2018
Wat is Metadata?
8 on-ontbeerlijke feiten over Metadata. Wat weet jij over Metadata? Zou jij deze vraag kunnen beantwoorden als je meedeed aan de Slimste mens? Met dit blog wil ik je helpen om...
Posted by andre salomons | 25/09/2017
Het licht gaat uit …??
Wat kan je nog doen als de stroom uitvalt? Eens in de zoveel tijd gebeurt er iets dat je bij de strot grijpt. Een ingrijpende gebeurtenis dus. Het overkwam mij recentelijk...