Share Button

Er is geen ontkennen aan dat bedrijven meer en meer processen in ’the cloud’ gaan onderbrengen. Marktonderzoeker Gartner heeft becijferd dat de wereldwijde omzet in SaaS (Software as a Service) bij grote bedrijven in 2010 zal uitkomen op 9,2 miljard dollar. Dat betekent een stijging van 15,7 procent in vergelijking met de totale omzet van 2009. Wat betekent deze trend voor financials? Wij vroegen het expert André Salomons.

Wat is ‘the cloud’ eigenlijk.

“Er zijn drie soorten cloud computing”, legt André Salomons (eigenaar Smart SharePoint Solutions) uit. “Je hebt SaaS (Software as a Service) wat er op neerkomt dat software als dienst wordt aangeboden via een centrale server en niet meer wordt verkocht tegen een eenmalig licentiebedrag om lokaal te installeren. Daarnaast bestaat er IaaS (Infrastructure as a Service). Denk daarbij aan Amazon en Google. Tot slot is er ook PaaS (Platform as a Service). Dit wordt door grote partijen aangeboden. Bijvoorbeeld Microsoft heeft verschillende PaaS-diensten, zoals SharePoint en SQL Azure. Het Windows Azure Platform is een flexibel cloud-computing platform. Je betaalt alleen wat je gebruikt.”
Primaire processen doen bedrijven voorlopig nog niet via cloud computing, maar de secondaire en tertiaire processen, waaronder ook planning & control, kunnen bedrijven prima in ‘the cloud’ gaan doen. Toch zijn Financials nog altijd een tikkeltje terughoudend om hun data in ‘the cloud’ te plaatsen. Hoe komt dat? Wellicht is een reden dat finance professionals van nature nogal risicomijdend zijn ingesteld. Of hechten ze simpelweg teveel waarde aan de mooie licentiesoftware van weleer?

Beveiliging

“Problemen met beveiliging van data in ‘the cloud’ is in ieder geval geen argument meer”, aldus Salomons. “Aanbieders van platformen hebben enorme datacenters. Dat zijn honderden computers in één container. De data die in zo’n datacenter draait, draait ook nog op twee andere locaties. Op die manier spreidt de aanbieder het risico. Dat kun je zelf nooit bereiken tenzij je drie datacenters hebt. Alleen hele grote bedrijven, zoals bijvoorbeeld een multinational als Philips, zouden dat in de eigen cloud kunnen doen en doen dat dan ook voor een aantal toepassingen. In dat geval is er sprake van een private cloud.”
“Beveiliging houdt verder in dat er fysiek niemand bij de containers mag komen”, vervolgt Salomons. “Tenzij iemand een beveiligingspas heeft, mag niemand in de buurt van zo’n datacenter komen, en zelfs met pasje alleen op speciaal aangegeven gedeeltes. Met dergelijke maatregelen wordt ook het menselijk handelen uitgesloten als bedreiging.”
Een derde punt waar financials nogal eens mee in de haren zitten is de accountantsverklaring. Bepaalde leveranciers hebben een SAS 70 verklaring waarmee de accountant overtuigt kan worden dat geen derde partijen toegang tot de data hebben. Salomons: “De SAS70 verklaring wordt afgegeven aan de leverancier die alle controlemaatregelen heeft genomen om databeheer volgens de normen uit te voeren. Naar mijn idee zullen financials in de toekomst zelf vaker zo’n verklaring aanvragen voor hun databeheer.”

Kostenaspecten

Wat voor de controller een ander belangrijk aspect is, zijn de kosten. Is cloud computing duurder of op termijn juist goedkoper dan de traditionele licentiesoftware? “Controllers maken nog wel eens de fout om cloud computing te vergelijken met de aanschaf van een eigen server”, aldus de cloud expert. “Dan vergelijken ze het dus alleen met de server en vergeten ze, dat wanneer je IaaS, PaaS en/of SaaS hebt, je geen applicatiebeheerder en systeembeheerder meer nodig hebt. Je spaart twee mensen uit en deze besparing moet je dus ook zo alloceren bij het maken van je calculaties. Het serveronderhoud en het zorgen dat er patches komen, dat zijn zaken die je uitspaart, want die gebeuren in de cloud.”
Behalve besparen op server- en onderhoudskosten, is er natuurlijk ook winst te behalen uit het feit dat medewerkers plaats- en tijdsonafhankelijk kunnen werken. Met cloud computing kan iedereen altijd toegang tot data hebben, wat een grote winst in productiviteit oplevert. Het nieuwe werken komt met ‘the cloud’ een stap dichterbij. 

Duurzaamheid

Naast beveiligings- en kostenaspecten is er ook de factor milieu. Gezien de snelle trend van verduurzaming is dat geen aspect om te onderschatten. “Als je vanuit de traditionele leer een computer kocht die het primaire proces draaide, dan kocht je er eentje die de piek aankon”, aldus Salomons. “Die pieken zijn bijvoorbeeld de maandafsluiting of de salarisverwerking. Buiten de pieken heb je dan een server aanstaan die energie vreet. Je zit al snel op 85% overcapaciteit. Hier komen milieu en kostenbesparing samen.”
Microsoft heeft eens een berekening gemaakt. Als je alle overcapaciteit van servers wereldwijd bij elkaar optelt zijn dat 20 enorme kolencentrales die continu draaien om standby te staan en zo pieken aan te kunnen. Salomons: “Als een server in ‘the cloud’ draait, dan is daar een energiecentrale aan gekoppeld die veel zuiniger draait dan elders. Als je iets maar 1 keer per jaar nodig hebt, betaal je voor de overige 11 maanden niet. Bijvoorbeeld het stemmen voor de top 2000 op Radio 2. Daarvoor moet het station de capaciteit hebben om 2 miljoen stemmers in een week te faciliteren. Al die andere 50 weken heb je die capaciteit niet nodig en betaal je er met cloud computing ook niet voor.”
Salomons vervolgt: “Je hebt dus milieu, kosten en beveiligingsaspecten. De komende jaren gaan we als gevolg hiervan een grote verschuiving naar de cloud krijgen. Hoe snel dat gaat, is de vraag. Is een controller emotie of geldgedreven? Want tegen de argumenten betere beveiliging, lagere kosten (economy of scale) en het milieu kan toch weinig ingebracht worden zou je zeggen. Op basis van economische motieven kun je simpelweg niet langer om cloud computing heen.”

http://financieel-management.nl/content/view/15040/cloud-computing-voor-finance-professionals-enkele-nuttige-inzichten

 

(607)

Share Button

Deze post is ook beschikbaar in/Also available in: Engels

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Related Blogs

No Image
No Image
No Image