Er zijn zoveel dingen die ik niet snap en die ik graag met u als lezer wil delen. Ik wil u meenemen naar de ontdekkingen die ik bij toeval heb gedaan. Misschien kan ik u daarmee uitdagen om over zaken na te denken en deze vervolgens met mij en de overige lezers te delen.
Als eerste voorbeeld voer ik deze ontdekking ten tonele:
Psychologie is een sterkere kracht dan de economie. 4-0 voor de psychologie.
De combinatie politiek en psychologie is zelfs dodelijk, zal verderop in dit artikel blijken.
De mens wordt gedreven door psychologische factoren en veel minder door economische, zoals blijkt uit enkele voorbeelden uit het artikel dat met de link te lezen is.
-
Ankereffect Ook bekend als ‘de relativiteitsval’. Dit beschrijft onze tendens om alles te vergelijken met een vast ankerpunt. Het klassieke voorbeeld is de prijs van een item in de supermarkt met karting met daarboven de oorspronkelijke prijs. Vaak concentreren we ons dan op het prijsverschil in plaats van op de prijs zelf.
-
Systeembias Verandering is moeilijk voor mensen en daarom verkiezen we het status quo. Deze systeembias zorgt er voor dat we steeds dezelfde restaurants bezoeken, politieke verandering schuwen, blijven hangen in bestaande oplossingen als shared folders en shared drives en dag in dag uit dezelfde routines doorlopen.
-
Kudde-instinct We beweren graag het tegenovergestelde, maar diep van binnen lopen we het liefst van al mee met de kudde. We knikken mee met de meerderheid en nagelen minderheden collectief aan de schandpaal. Dit meeloopeffect kan bestaan in de familie, op het werk of in een heel land en kan soms erg negatieve gevolgen hebben.
- Angst voor het onbekende verlamt Deze voeg ik er graag zelf aan toe vanuit perceptie. Door deze angst blijven mensen en organisaties bij het bekende en vertrouwde, dat zij menen onder controle te hebben. In de praktijk blijkt het tegenovergestelde , omdat externe factoren veranderen.
3 van bovenstaande items kwamen uit een artikel op Express.be.
Door deze punten op mij in te laten werken, snapte ik waarom evangelisten het zo ontzettend moeilijk hadden en hebben.
Bedrijven ontslaan duizenden werknemers.
Wat ik niet snap:
De volgende vragen kwamen bij mij op. Kan dat zomaar? Wat hebben die mensen daarvoor dan gedaan? Loopt niet alles in het honderd als ze zijn vertrokken? Moeten afdelingen sluiten? Gaat het bedrijf iets nieuws doen? Of heeft de organisatie stiekem achter de schermen alle procedures efficiënter gemaakt. Zo ja , waarom hebben ze daar dan zo lang mee gewacht?
Kortom, ik snap niet waarom organisaties zo lang hebben gewacht met deze ontslagen, tenzij hun doelstelling vooledige werkgelegenheid was. Volledige werkgelegenheid is nl ook een economische doelstelling.
De Nederlandse belastingdienst heeft procedures niet voor elkaar, email not enabled!
Hierdoor heeft de belastingdienst nog veel inefficiënte procedures. Neem het volgende voorbeeld:
Niemand betaalt graag en vrijwillig aan de belastingdienst. Als de belastingdienst een onbekende betaling ontvangt, dan is de huidige procedure als volgt:
- Betaling wordt geboekt op een tussenrekening
- Er wordt éénmalig gekeken of er op dat moment aanslagen en/of aangiften openstaan
- Is dit niet het geval dan wordt er een document vervaardigd waarop gemeld wordt dat er wordt teruggestort
- Terugstorting vindt plaats
- “Klant” neemt contact op per telefoon: beantwoording kost tijd: mededeling er komt een aanslag met boete, maak bezwaar tegen de boete en betaal alsnog met het juiste kenmerk.
- Klant doet dat
- Bezwaar wordt ontvangen, moet beoordeeld worden en terugboeking van boete volgt, kost weer veel tijd
Wat ik niet snap Heeft dan niemand bij de belastingdienst bedacht dat een briefje of secured mail naar de klant met de vraag waar de betaling voor bedoeld is, zeer veel tijd kan besparen en er met deze procedurewijziging overbodige handelingen kunnen vervallen??
Wat ik wel snap: door een typefout zag ik wat je met shAred folders en shared drives moet doen: SHRED!
Natuurlijk pas als je een goede oplossing zoals Financial suite hebt geimplementeerd
LinkedIn.
Ik snapte niet waarom adressen uit mijn prive outlook getoond werden in de suggesties voor nieuwe connecties. Na het lezen van dit artikel begrijp ik het wel: http://www.nu.nl/tech/3581895/linkedin-hackt-e-mailaccounts-en-steelt-contactenlijsten.html Dit zou niet moeten kunnen.
Politiek, de leugen regeert!?
Iedereen verwijt politici en met name op dit moment de VVD verkiezingsbedrog. Slechts weinigen hadden in de gaten dat dit kiezersbedrog zich al voor de verkiezingen voordeed. Als je over bepaalde toezeggingen na zou hebben gedacht, zou je hebben kunnen weten dat het loze beloften waren.
De overheid bestaat niet, maar wist u dat de overhead nooit transparent is? Dat zelfs de percentages die gelden voor de bijtelling van de auto onjuist zijn. Een bijtelling van 25% wordt tot het “maximum bruto inkomen voor de ziektekosten” meegeteld. Dit percentage voor de ziektekosten bedraagt 5,65 % en dat je dat er dus bij op moet tellen.
DUS de bijtelling is dan al 30,65 %!
Wat ik niet snap: waarom is de overhead niet transparent hierin?
Wat ik begrijp: je moet geen verwachtingen hebben bij overheidsbeleid. Altijd nuchter blijven denken en zelf je plan trekken.
Economisch beleid van de overheid: Van loonsverlaging naar prijsverhoging
Wat ik snap is het volgende. Tijdens mijn economie opleiding heb ik geleerd dat in een tijd van schaarste prijzen omhoog gaan en bij overaanbod de prijzen onder druk komen te staan.
Laat dat nu het geval zijn. Er is een heel groot aanbod aan arbeidskrachten en een schaarste aan banen. Het gevolg is dat iedereen graag zijn baan wil houden en “graag” bereid is om salaris in te leveren om hun baan te behouden. Hierdoor kan de werkgever zijn diensten goedkoper aanbieden.
MAAR, in een markt met veel aanbieders doet zijn concurrent dat ook en is niet meer de kostprijs bepalend maar de prijs die een kopende partij wil bepalen.
Logisch gevolg is dan dat er niet voldoende winstcapaciteit over blijft voor de bedrijven, waardoor zwakkere ondernemingen het loodje zullen leggen.
Doordat er minder aanbieders komen zal de marktdruk op de prijs verminderen en zullen op den duur de prijzen weer gaan stijgen. Ook zal er door het verdwijnen van een aantal werkgevers minder werk zijn en zullen veel mensen werkloos blijven die de hogere prijzen niet kunnen betalen…..
DUS, zou de overheid de werkgelegenheid (aantal mensen) moeten stimuleren in plaats van nu al alle bestedingsruimte weg te halen bij een groot deel van de bevolking.
Ik denk te snappen dat er nu dus niet de juiste maatregelen worden genomen. Uiteraard moeten de maatregelen binnen een breder perspectief gezien worden.
Verwondert of verbaast u zich over iets?
Het is mijn intentie om nog meer verwonderingen de komende tijd met u te delen. Wilt u uw verwonderingen met mij delen, dan kunt u dit doen via de commentaarmogelijkheid onder dit blog.
(1495)
Deze post is ook beschikbaar in/Also available in: Engels
Hoi Andre,
Ik begrijp nog altijd niet waar de toename van geld in de wereld vandaan komt. Elke euro die iemand verdient moet toch door iemand anders worden uitgegeven? Ik weet dat monetaire instanties meer geld kunnen uitgeven en dat banken steeds meer leningen hebben uitstaan, maar loopt dat evenredig met de toename van geld? Ik blijf dit lastige materie vinden.
Hoi Jeppe, goede vraag. Overheden kunnen geld bijdrukken, zodat de geldhoeveelheid kan groeien. Ook kunnnen overheden geld uit roulatie nemen. Dit is de eenvoudigste weergave. Banken konden ook geld uitlenen dat ze niet hadden, daardoor ontstond de bubble die nu leegloopt.