Share Button

Ken je dat gevoel? Het is bijna of je in een relatie zit, je kent alle goede en alle slechte eigenschappen door en door. Af en toe zou je willen dat een scheiding mogelijk zou zijn, maar helaas, je moet in de relatie blijven. Is dat wat ze bedoelen met personification of software?

Iedereen die regelmatig computable.nl leest heeft wel 1 of meerdere van deze relaties. Of je nu systeem beheerder bent, software ontwikkelaar, gebruiker of manager bent, iedereen kent dit.

Nu wordt het persoonlijk

Op het gevaar af dat er weer iemand schrijft dat dit een wc eend verhaal is, maak ik de haat – liefde relatie met de software die mij het meest bezighoud graag duidelijk met een voorbeeld uit mijn dagelijkse praktijk. Het werd immers  persoonlijk? Ik heb een haat – liefde verhouding met 2 programma’s. Dat zijn SharePoint en Excel.

SharePoint

Ik hoorde ooit iemand zegen dat je pas een SharePoint developer bent als je minimaal 1 keer de neiging hebt gehad om je pc of laptop het raam uit te gooien. Ik kan dat van harte beamen. Het is me na die eerste keer vaker overkomen. Ik ben sinds 2003 bezig met SharePoint en mag daarom misschien zeggen, dat ik SharePoint redelijk ken. Maar ik blijf me nog altijd verbazen. Vooral op de momenten dat ik per ongeluk iets nieuws ontdek. Die nieuwe ontdekkingen heb ik als afgeleide van Serendipity, Sharendipity genoemd. Dat zijn de momenten dat ik oprecht van SharePoint houd. De ontdekking van de termstore is een voorbeeld van zo’n openbaring. Zeker als je diep ingaat op de materie, dan blijkt de termstore veel mogelijkheden te bieden.

Maar er zijn ook momenten dat ik denk: Waarom, Waarom? Waarom kan dit nu niet. Zo had ik recentelijk een idee om gecalculeerde kolommen al te laten berekenen in de site columns. Het leek te werken, totdat ik de site als test template via de Gui creëerde en wilde hergebruiken in een andere site collection. Dan krijg je opeens te maken met de absolute waarden en laat de site zich niet installeren.

Nog een haatmomentje. Dat zijn de foutmeldingen waar alleen een correlation id is vermeld. Kennelijk wilden de programmeurs hiermee zeggen: zoek het maar uit en dat is dan ook het enige dat je nog kunt doen. Van Bert and Ernie en eenvoudig taal gebruik bij foutmeldingen schijnen SharePoint developers bij Microsoft niet gehoord te hebben.

SharePoint 2013, er komt nooit meer een nieuwe versie van SharePoint

SharePoint 2013 online is nu in een fase dat de eerste klanten gemigreerd worden naar de nieuwe versie, de eerste blogs over wat er allemaal fout ging, zijn al verschenen. Dat was te verwachten voor een product waar om en nabij 9000 Microsoft SharePoint developers aan hebben gewerkt. Het zal lastig worden, maar er is een lichtpuntje voor de online gebruikers van SharePoint. Er komt geen nieuwe release!

Men gaat over naar een 3maandelijkse update. Dat klinkt goed, maar je moet niet verbaast zijn als er plotseling iets niet meer werkt, wat voor de update wel werkte. Lang niet alle fixes en patches zullen uitgebreid worden toegelicht en het is ondoenlijk om ze allemaal op te volgen.

In het geval dat het niet meer werkt, heb je de Office365 helpdesk absoluut nodig. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat de mensen die je aan de lijn krijgt, of dat nu van eerste lijn support of van tweede lijn support is, een enorme drive hebben om samen met jou tot een werkende oplossing te komen. Je moet even tot soms enkele uren geduld hebben, maar dan heb je ook wat: een goede oplossing. Een helpdesk kan bij slecht functioneren een haat gevoel oproepen, maar als deze prima functioneert, dan…

Excel

Ik dacht dat ik alles al had gezien op spreadsheet gebied. Mijn ervaring begint in de tijd van Lotus 123 versie 1.0a. Ik heb dus uiteraard het uitfaseren van Lotus en infaseren van Excel meegemaakt. In die tijd mocht ik zelfs nog als betatester voor Excel fungeren. Ik kan je vertellen dat het er heel wat anders aan toeging dan nu.

In mijn financiële functies heb ik heel wat rekenmodellen mogen bouwen, met tig macro’s, externe links, data analyses, “what if” scenarios  etc. Misschien dat ik ook hier mag spreken over ”ruime ervaring”?

Het eerste haatmoment voor Excel deed zich voor bij de installatie van de eerste Excel versie op een pc met te weinig capaciteit, dat moment kennen jullie vast wel. Een  volgend haatmoment was de introductie van de Ribbon, wat moest ik daar nu mee? Inmiddels ben ik er aan gewend en werkt het prettig. Ik dacht dan ook alles wel gezien te hebben, totdat…

Excel 2013

EN toen was er Excel 2013. Het onmogelijke wordt mogelijk, zo zag ik op 24-3-2013 deze video http://www.youtube.com/watch?v=RiYtZaEULd4&feature=player_embedded waarin werd getoond dat je de “automatic generation tool” kunt gebruiken. Type een vraag in en de uitkomsten worden gegenereerd. Gekker moet het niet worden! Waarmee ik wil zeggen dat er kennelijk nooit meer een einde komt aan de nieuwe ontwikkelingen. Natuurlijk zijn deze ontwikkelingen een resultaat van nieuwe technische mogelijkheden en lijkt de enige beperking te liggen bij de creativiteit van de mens.

Het haatmoment nu, is dat er weer geïnvesteerd moet worden in het leren van nieuwe mogelijkheden, het liefdemoment is natuurlijk dat er weer nieuwe mogelijkheden zijn, die je direct ter beschikking krijgt als je al een Office365 abonnement hebt.

Tot slot

Ik ben nog niet aan een scheiding van mijn 2 favorieten toe, al heeft het soms niet veel gescheeld. Je zou het dagelijks werken met dezelfde software ook een soort verslaving kunnen noemen. Je kan niet zonder om je werk gedaan te krijgen, je neemt de slechte eigenschappen op de koop toe en je wilt er steeds meer van weten om uiteindelijk makkelijker te kunnen werken.

Troost je, in het geval van SharePoint absoluut onmogelijk om alles ervan te weten!!!!! Het is te groot, heeft veel aspecten en kan teveel, maar als je je beperkt tot een gebied waar je goed in bent is je verslaving beheersbaar. In het geval van Excel zie ik dezelfde onbeheersbaarheid ook opdoemen. Dus beperking in de honger naar meer kennis van de software is hier de oplossing. Gebruik wat je nodig hebt en zoek in de nieuwe functies wat je kunt gebruiken.

Heb jij dat nou ook?

Welke programma’s fascineren jou, ken je van haver tot gort en waarvan je de haat en liefde momenten met ons wilt delen?

 

http://www.computable.nl/artikel/opinie/cloud_computing/4696461/2333364/haatliefdeverhouding-met-je-software.html

(1499)

Share Button

Deze post is ook beschikbaar in/Also available in: Dutch

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Related Blogs

No Image