Wie heeft het filmpje van Arnout van de Bossche over PowerPoint nog niet gezien? Het ging viraal in september 2018.met meer dan 300.000 views Deze mens, zoals hij dat zelf noemt, heeft de nadelen van sneller werken aan den lijve ondervonden. Ik wil in dit blog dan ook de slechte kanten van sneller werken belichten
Gevaar van burn-out of bore-out
Als mensen zichzelf te veel verplichtingen(laten).opleggen en zich de gewenste snelheid tegen natuurlijk aanmeten en zich verantwoordelijk voelen voor hun werk kan dit leiden tot een burn out. Als mensen die sneller kunnen zich ook aanpassen en langzamer moeten werken, zal dit kunnen leiden tot een bore out..
Geen begrip
Het blijkt dat managers zich vaak niet lijken te realiseren dat hun tempo niet gevolgd kan worden door de teamleden. Vergelijk het met Messi en zijn collega’s bij Barcelona. Die zijn goed, maar Messi is onnavolgbaar, managers ook? Bore-out en burn out worden door dit type managers vaak niet begrepen.
Alles van waarde is weerloos
Ieder mens is uniek, zijn of haar metadata, zijn of haar tempo, kennisniveau, EQ, IQ en noem maar op. Managers zijn in hun selectietraject geneigd om te zoeken naar mensen die hetzelfde tempo kunnen aanhouden als zijzelf. Dit zal zelden het geval zijn. Messi, Suarez, Ronaldo topspelers. Zet ze bij elkaar in een nationaal eftal met anderen en je hebt geen team! Mensen die niet aan het ideaal beeld kunnen voldoen zijn weerloos en vallen op den duur om. Stressbestendig betekent vaak dat dit type mens vaak later afbrandt dan anderen.
Zwemmen met handboeien op je rug
Bazen willen het onderste uit de kan, maar realiseren niet dat het spreekwoord nog een tweede deel heeft.
Harder en sneller werken, fundamentele fouten
Als je team en je organisatie constant onder tijdsdruk staan, is er iets fundamenteels fout. Vaak wordt de weg van de minste weerstand gekozen , eerst moeten mensen harder en sneller gaan werken. Daarna vallen essentiële zaken als begeleiding en training weg. Er is immers geen tijd voor en de bestaande medewerkers moeten sneller en harder werken en/of er worden mensen bijgeplaatst om op dezelfde manier door te blijven werken. Niet harder slimmer of sneller, maar anders werken is de oplossing.
Coaching en training vallen weg onder de tijdsdruk
Bazen verlangen steeds meer en in korte tijd resultaat van de bestaande mensen zonder dat ze de gelegenheid geven om wegen te zoeken waardoor anders werken(lees efficiënter werken) mogelijk worden. Nieuwe medewerkers worden niet begeleid om bij indiensttreding en tijdens hun carrière toelichting te geven. Dit lokt ook (te)snel werken uit.
Enkele tips
Tips voor managers: investeer tijd in je team, laat jij iedereen op zijn eigen tempo maar maximale capaciteit voor ieder individu werken? Check and act.
Tips voor medewerkers. Werk jij op de capaciteit en snelheid die je aan je werkgever hebt verkocht? Je werkgever heeft daar recht op. Als je vind dat het beter en/of anders kan laat dit dan (tijdig) weten. Voorkom burn-out of bore-out. Check and act
Conclusie:
Niemand blij. Als iedereen te snel moet werken is er geen tijd voor saamhorigheid, coaching, training enzovoort. Op den duur gaat dit ten koste van de kwaliteit van leven en werk. Als alle voetballers van een team harder /sneller gaan lopen betekent dit niet dat je gegarandeerd meer kansen afdwingt. Iedere medaille heeft 2 kanten. Zouden er dan toch wel voordelen zijn van sneller werken? Ja die zijn er zeker, ik laat ze in deel 4 van de serie Als het efficiënter kan, moet je het efficiënter doen zien
Dit waren de vorige afleveringen:
Deel 1 Tijdschrijven ja of nee?
Video van Arnout niet gezien? Dit is de link
André Salomons is altijd enthousiast over efficiency verbeteringen in processen. Iedere stroomlijning van processen draagt bij aan het realiseren van Fast Close. Hij is auteur van het boek Van Slow Close naar Fast Close, docent Fast Close bij Nive Opleidingen en IFBD , is softwaremaker en enthousiast blogger.met een eigen blog site AndreSalomons.nl met meer dan 125 blogs. Hierin blogt hij over Fast Close, SharePoint, reizen en alles wat zijn enthousiasme heeft gewekt
(128)
Deze post is ook beschikbaar in/Also available in: Dutch