Wetenschappers hebben jarenlang ontkend dat er water op Mars was. Na de recente ontdekking van water op Mars, moeten veel stukken herschreven worden. Zou dat ook gelden voor de erkenning van het Internet? Want wetenschappers ontkennen ook nog steeds het ontstaan van Internet en Cloud op Mars.
Tot het tegendeel bewezen is, heersen de grote partijen die Clouddiensten aanbieden in de Cloud dus taalkundig nog steeds als Masters of the Universe en gaat de strijd om de eretitel Master Of the Universe gewoon door.
Een beetje vergelijkbaar met miss Universe maar dan anders.
Er zijn een aantal interessante ontwikkelingen te melden.
Laat ik met het meest recente feit beginnen.
Het verdrag tussen de VS en Europa inzake dataoverdracht is ongeldig
En daar is 1 man verantwoordelijk voor: Edward Showden. Verdere uitleg is niet nodig. Maar de man heeft met zijn acties wel een ommezwaai in de waarneming over dataopslag en privacy teweeg gebracht.
De Europese commissie besloot in 2000, 15 jaar geleden al weer, dat persoonlijke data vanuit Europa naar de VS mochten worden doorgestuurd. Wie na 2000 naar de VS is gevlogen kan zich ongetwijfeld herinneren dat je 3 uur voor boarding van de vlucht op Schiphol moest zijn en langdurig werd ondervraagd bij het inchecken. Vervolgens werden de data uit deze ondervragingen naar de States gestuurd. Deze ondervragingen zijn later geautomatiseerd in de vorm van Esta. Esta is 2 jaar geldig en je mag het zelf betalen. Vreemd toch?
Op 24 september 2015 kwam de advocaat generaal Yves Bot van het Hof van justitie van de EU met het advies dat het verdrag uit 2000 ongeldig is. Hij stelde onder meer dar Europese burgers helemaal geen “effectieve rechterlijke bescherming” in de VS kunnen ontlenen aan het verdrag uit 2014.
Dit advies volgde in de zaak die een Oostenrijker tegen FaceBook had aangespannen. De VS is onder andere door toedoen van Snowden niet langer een “Safe Harbor” met betrekking tot de opslag van Europese data.
Een Europees burger heeft het recht om te weten waar zijn data is opgeslagen. Je mag als burger je data terugtrekken wanneer jij dat wilt. Dit is het gevolg van een uitspraak in een zaak tegen Google.
Europese burgers zullen beter beschermd zijn tegen ongewenste dataonderzoeken uit de VS als het Hof de aanbevelingen van Bot volgen. Het betekent ook dat Google, Facebook en anderen nu in navolging van Microsoft ook Europese datacenters zullen moeten openen om de data van hun gebruikers in Europa op te slaan.
Het is de vraag of de VS kunnen volstaan met een afspraak met de EU of dat ze per land afspraken moeten maken.
Een uitspaak volgt later in 2015.
Andere Trends op Cloud gebied, het titanengevecht om de eerste plaats
Na de dominantie van Microsoft op de markt van operating systems met hun op de hardware geïnstalleerde Windows besturingssystemen, zien we een trend dat ze met Windows 10 opschuiven naar besturingssystemen die zich voor een deel in de Cloud bevinden. Dit kenmerkt zich onder andere door de wijze van updaten.
Handlets?
De verschuiving van desktops, laptops en handheld pc’s naar krachtige handheld computers in de vorm van tablets. Misschien kun je ze handlets noemen? De tablettrend is gezet door Apple en voortgezet of zo u wilt overgenomen door Microsoft met de Surface 4. Met de introductie van de Surface, een tablet met de kracht van een PC, heeft Microsoft een nieuwe dimensie ontsloten. Het is een tablet waar eenvoudig een toetsenbord en andere accessoires aan gekoppeld kunnen worden. Begin oktober is de Microsoft Surface 4 Pro onthuld tijdens het Windows 10 devices Event, meer pixels, een groter trackpad en een 6e generatie Intel Skylake processor maken het tot een geweldige handlet om gebruik te maken van de Cloud applicaties die iedere CFO gebruikt. Hij is pas leverbaar vanaf 26-10 in de VS.
Zelfs Apple heeft in een artikel op Business Insider toegegeven dat dit een smart move van Microsoft is op het gebied van deze handlets. Apple is ondertussen met de Apple Ipad Pro op de markt gekomen en Google heeft de Google Pixel C uitgebracht. In hun omschrijving noemen ze hem een Surface killer, wat meestal een erkenning is van het product waarnaar verwezen wordt. Apple noemde de nieuwe Ipad ”Apple’s version of the Surface”. Hoe anders was het met de eerste generatie Surface.
Ook HP heeft op 07 oktober 2015 nieuwe tablets uitgebracht onder de naam van de nieuwe James Bond film Spectre. Of is de synchronisatie met James Bond toeval? Feit is dat ook HP zich bij de introductie spiegelt aan de Surface 4.
Alle vier zijn het natuurlijke fantastische handlets om gebruik te maken van de cloudapplicaties die in gebruik zijn bij uw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan Power BI van hetzelfde Microsoft dat je niet meer uitsluitend via een cloud abonnement hoeft af te nemen. Je kunt Power BI nu gratis downloaden op je handlet en lekker stoeien met de data van je eigen organisatie. Small data?
Amazon stopt verkoop mediaspelers van Apple en Google
In de strijd om Master of the Universe toont Amazon waar het staat door de Apple TV en Chromecast van Google uit zijn online winkel te halen. Amazon is namelijk bezig met zijn eigen streaming dienst en ervaart beide producten als bedreigend voor de eigen dienst. Normaal bezigt Amazon dit soort strategieën niet, maar een Forrester analist vindt het wel een logische en onvermijdelijke stap.
We zien dus dat de grote partijen hun territorium op alle fronten afbakenen.
Security, security en nogmaals Security
Wat we bij alle grote partijen duidelijk of niet zo duidelijk of helemaal niet terug zien, is security. Zo laat Microsoft via haar office mechanics series duidelijk zien hoe men bij Microsoft een apart team heeft om de security te bewaken en laat zien hoe er met aanvallen wordt omgegaan, er is ook uitgebreide informatie over security van al hun producten terug te vinden op hun sites. Er wordt duidelijk aangegeven waar de data staat en ik kan me voorstellen dat ze daarmee een voorbeeld kunnen zijn voor de andere groten van het Universe. Gebruikers van Office365 ervaren deze security informatie als zeer transparant. De andere groten zullen dat vermoedelijk ook doen , maar hebben daarover niet gepubliceerd.
Bij Facebook is de security informatie het lastigst om te vinden.
Pizza as a service
Iedereen heeft gehoord van de Cloud of maakt gebruik van software in de Cloud, al is het maar het gebruik van internetbankieren, één van de eerste vormen van Cloud software. Cloud spreekt echter niet tot de verbeelding en als je een ITer om de Cloud uit te leggen dan moet je niet verbaasd zijn als je met technische termen te maken krijgt. De vraag is of dat je veel helpt. Maar een pizza, pizzeria, thuisbak pizza en andere verschijningsvormen kent iedereen.
In een artikel van Albert Barron geeft hij een mooie uitleg over de vergelijking tussen de samenstelling van een pizza en Clouddiensten.
In een plaatje heeft hij het als volgt zichtbaar gemaakt.
Ter verduidelijking en sterk vereenvoudigd, deze aanvulling.
On Premises is de situatie waarin alle servers eigendom zijn van jouw organisaties en ook de software onder eigen controle is. De servers staan meestal in een eigen datacenter en kan 1 of meerdere locaties bedienen. Als dat het geval is kun je eigenlijk al spreken van een eigen Cloud, omdat datatransport via internetprotocollen wordt uitgevoerd.
Infrastructure as a service is een situatie waarin je bijvoorbeeld de databases in de Cloud hebt ondergebracht en de software zelf in beheer hebt die op deze databases draait.
Platform as a service is bijvoorbeeld dat je SharePoint online gebruikt en daar allerlei toepassingen op maakt/koopt voor je eigen organisatie.
De laatste variant Software as a Service is kant en klare software die in de cloud wordt onderhouden zoals bijvoorbeeld SalesForce, Dynamics online, Office365.
Finance systems als Software as a Service, security is key
In de laatste categorie vind je veel financiële software, zoals van Exact, Twinfield en van recentere datum SAP, ook andere leveranciers van legacy systemen hebben eindelijk de Cloud ontdekt..
Hier zie je heel duidelijk een trend dat de grote software systemen last hebben van hun legacy systemen. Het zijn oudere systemen die naar de Cloud worden gebracht en waarbij klanten deze leveranciers dwingen om aan te geven of ze wel verstand hebben van security en of de modernste internet methodes zijn toegepast. Aan gebruikers van deze Finance systemen worden ook andere eisen gesteld. Beheersen ze de agile en scrum methodes, weten ze wat big data is en hoe ze dat moeten toepassen. Beheersen ze BI technieken et cetera. Ook moeten ze kennis hebben van Finance over alle platformen inclusief Mobile.
Security is niet uitsluitend zaak van de applicatiebeheerder, systeembeheerder of leverancier, maar is ook steeds meer een zaak van de CFO en last but not least de gebruiker van de software.
Wat is de impact op het inzetten van Cloud applicaties?
Data opslag
Een belangrijk argument om niet in Clouddiensten te willen stappen, wordt door het ongeldig verklaren van het verdrag tussen de VS en de EU en de daaropvolgende akties van Amerikaanse Cloudleveranciers aan juristen en financials, ontnomen. De Patriot Act werd lang door Financials en juristen gebruikt om geen Cloud diensten te hoeven gebruiken.
Net als bij Microsoft, dat de Europese data in Ierland opslaat met een backup in Amsterdam, zullen ook Facebook, Google en anderen moeten volgen om de data van Europese klanten hier op te slaan.
Security
Het blijft lastig om de security informatie boven water te krijgen bij de leveranciers van Financiële software in de Cloud. Minimum vereisten voor SaaS zijn toch wel dat er een recent ISAE 3402 en ISO 27001 certificaat behaald is en dat de organisatie aantoonbaar maakt wat hun security eisen zijn en hoe zij de risico’s afdekken. Een goede leverancier zal je graag inzicht geven in de certificaten.
Continuiteit
Veel potentiële Cloudklanten zijn bang voor een Vendor Lock in, het aan een leverancier gebonden zijn door de geleverde software. Mocht je kiezen voor een grote leverancier als Amazon, Apple, Google, Microsoft, SalesForce of een grote speler op het gebied van software die jullie gebruiken, dan weet je eigenlijk dat de continuïteit geborgd is. Je zou kunnen stellen dat ze “Too big to fail” zijn geworden. Zo investeert Microsoft jaarlijks miljarden in zijn Cloud infrastructuur en Cloud software. De bedragen die de andere genoemde bedrijven investeren zijn niet openbaar gemaakt.
Samenvatting voor Financials
Het goede nieuws is dat je geen zorgen meer hoeft te hebben over de vraag waar je data staat, dat is geregeld of wordt geregeld. Microsoft heeft dit al goed geregeld, de andere Amerikaanse bedrijven zullen moeten volgen.
Security is voor de grote bedrijven geen issue meer, als je in zee wilt gaan met kleinere bedrijven let dan op hun certificering, security oplossingen en SLA en eventuele Cloud Escrow mogelijkheden.
Wil je de ROI berekenen en afzetten van Cloud diensten zorg er dan voor dat je de vergelijking baseert op een termijn van 3 jaar en ook alle personele kosten in de vergelijking betrekt.
Net zoals bij iedere software keuze is het niet overbodig om je bij te laten staan door en goede adviseur. Een goede adviseur is een adviseur over wie je aanbevelingen hebt gekregen. Bel niet zomaar met je accountant of adviesbureau. Als je daaraan de voorkeur geeft, vraag dan altijd om referenties, vraag naar de inhoud van de case, de oplossingen en de ervaringen van de klant. Als het geen advies over een Cloud advies ging, ga dan niet met deze adviseur in zee. Na zoveel jaren Cloud is het vreemd als er door deze adviseur geen Cloudadviezen zijn gegeven.
Vraag je altijd af wat je naar de Cloud wilt brengen en in welke vorm je dat wilt doen. Wil je bijvoorbeeld documenten in de Cloud opslaan, in bijvoorbeeld SharePoint online, sla deze zaken dan niet op volgens de folderstructuur, dan mis je een aantal voordelen en schiet je je doel voorbij. Laat je dus adviseren.
Kortom een Financial die niets over de Cloud of van de Cloud wil weten, telt op korte termijn al niet meer mee. De controllers functie wordt al danig uitgehold en de functies van die ooit des controllers waren, worden verdeeld over de CFO, data analist en business controller.
Het vak van Financial is misschien wel 1 van de laatste die verandert door nieuwe technologieën, maar veranderen doet het!
(161)
Deze post is ook beschikbaar in/Also available in: Dutch