Share Button

Cloud computing is de laatste jaren bezig aan een opmars.

Steeds meer  bedrijven kiezen ervoor om te werken met een externe server. Maar is cloud  computing financieel aantrekkelijk of juist niet? En hoe zit het met de  veiligheid? Kortom: is overstappen naar cloud computing een goed idee?

Cloud heeft veel definities, maar de simpelste is: alle software die niet op uw eigen locatie of server(s) staat. Meestal levert dit bij mensen het gevoel op dat ze er geen controle over hebben. Lichtzinnig mag u een keuze voor de cloud dan ook niet  maken. Het is verstandig om voor uw organisatie de belangrijke argumenten voor en tegen af te wegen.
Op een rijtje zetten van argumenten voor en tegen cloud-toepassingen is nodig voor deze fundamentele keuze. Als u eenmaal voor de cloud gekozen hebt, dan kan u moeilijk weer terug. Dat kan dus een tegenargument zijn. U moet vooraf de voor-en tegenargumenten goed afwegen tegen de reden waarom u in de cloud wilt stappen. Ik heb een voorzet gemaakt:

Argumenten voor

  • Beheersbare kosten: bij cloud-toepassingen weet u waar u aan toe bent. Bij  de berekening van eigen kosten moeten veel factoren worden meegenomen. Als u werkt met eigen opslag, dan heeft u bijvoorbeeld te maken met kosten voor de aanschaf van hardware, software, licensies en back-up, maar ook over personeels- en beveiligingskosten.
  • Back-up in de cloud: gebruikt u een cloud-toepassing? Dan is een backup niet nodig (IAAS).
  • Meest recente software: gebruikt u software uit de cloud? Dan heeft u altijd de beschikking over de meest recente versie. – Tijdelijke behoefte aan hard- en/of software: het is mogelijk om voor een korte tijd soft- en hardware te huren bij een leverancier.
  • Security is beter geregeld: dit geldt voor de cloudleveranciers die de benodigde certificaten hebben, zoals SAS 70 II en ISO 27001. Zij zijn doorgaans beter beveiligd dan bedrijven die met eigen servers werken.

 

Argumenten tegen

  •  De cloud is niet altijd voordeliger: bij grote aantallen gebruikers kan het voordeliger zijn om zelf de data te beheersen (on premise te werken).
  • Ongewenste toegang tot data: in sommige landen is het mogelijk dat de overheid de data op eigen grondgebied in kan zien.
  • Lastig terug: wil ik later terug naar een situatie van on premise? Dat is op zijn minst lastig te noemen. Betrouwbare leveranciers zeggen dat dit wel kan, maar bent u de eerste die het gaat testen?
  • Hybrideoplossing is lastig: wilt u zowel on premise als in de cloud werken? In een aantal gevallen is het mogelijk om een zogenaamde hybrideoplossing te hebben: software in de cloud, data lokaal. Maar hoe regelt u de beveiliging?
  • Het is niet duidelijk wat wel en wat niet in de cloud kan: u kunt best uw bedrijfsprocessen on premise draaien en aan internetbankieren doen, maar voor de boekhouding en sales met cloud werken. Hoe wilt u werken?

Denken dus. De keuze is aan u om goed over de cloud na te denken.
Tot slot: deze opsomming is niet volledig. Zouden we dit draadje op kunnen pikken om het aantal argumenten voor en tegen uit te breiden, zodat dit draadje de status van checklist kan bereiken? Wilt u de voor- en nadelen vanuit uw invalshoek toevoegen? Alvast bedankt.

 

 

 

http://www.controllersmagazine.nl/Home/Blogs/2011/10/Stap-ik-over-naar-cloud-computing-CONTR004946W/

 

(546)

Share Button

Deze post is ook beschikbaar in/Also available in: Engels

Blog Comments

Prettig overzicht! Als mkb’er wil er nog een voordeel aan toevoegen: via mijn cloudprovider is er een pay-per-use policy. In de praktijk geeft dit mij wél de mogelijkheid tot doorgroeien en ontwikkelingen maken maar niet meteen een grote investering. Ideale oplossing dus.

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Related Blogs

No Image
No Image
No Image