In juni 2011 zag je regelmatig berichten voorbijkomen over een tekort aan financials. het was tijd om er dieper op in te gaan.
Of het allemaal waar is, betwijfel ik een beetje, want er zijn ook talrijke berichten van interimbureaus en anderen dat er op dit moment niet echt een tekort aan financials is. Er is eerder sprake van een overschot aan financials die hoog opgeleid zijn en verdrongen worden door relatief goedkope krachten die net komen kijken op finance gebied.
Analyse Als je alle berichten en de signalen die daaruit voortkomen eens bij elkaar gooit en analyseert, kan je de conclusie trekken dat de discussies over tekorten zijn gestart door belanghebbenden van wervings- en selectiebureaus. Rondbellen naar doorgaans welingelichte bronnen leert dat deze bureaus nog lang niet op de omzetniveaus van voor de crisis zitten. Die niveaus komen ook niet meer, neem dat van mij aan. Of niet natuurlijk. Het is hun belang om de vraag aan te wakkeren, liefst op korte termijn. Dat is ook logisch, want zij hebben ook monden te voeden.
Het tekort komt later wel Het tekort komt er echt wel, maar dan op een wat langere termijn, als de ouderen die nog werken en nog niet zijn verzocht om hun biezen te pakken omdat ze te duur zouden zijn, uiteindelijk met pensioen gaan. Het tekort kan best nog enkele jaren op zich laten wachten en het duurt dus nog wel even voordat de pijn voelbaar wordt en de kennis van die generatie verdwenen is.
Is dat jammer? Aan de ene kant wel, want hoe behoud je de goede dingen voor je organisatie? Te denken valt dan aan de procedures rondom bijvoorbeeld de jaarafsluiting, periodeafsluitingen, budgetten, het maken van investeringsanalyses en liquiditeitsplanningen. En wat dacht u van het automatisme waarmee deze mensen fouten in (veelal niet vastgelegde) processen konden opvangen? Aan de andere kant is het misschien ook niet jammer, want jongeren zijn doorgaans energiek, hebben veel kennis en kunnen veel en lange dagen maken. Dat is tegenwoordig een vereiste, omdat veel ondernemingen al met een minimale bezetting moesten gaan werken.
Beschouwing De tekorten doen zich natuurlijk niet alleen voor in de financekolom, maar zulllen overal voelbaar zijn. Het zijn dan ook wel een beetje krokodillentranen van de wervings- en selectiebureaus over de in hun ogen feiten dat er een tekort aan financials zal komen. Met minder banen in de toekomst komt dat de bedrijven toch ook wel goed uit, of niet?
Tijd voor actie dus, met tips voor werkgevers: 1. Leg je vitale processen vast in werk- en werkbare procedures, gekoppeld aan je processenzorg, zie die vastlegging als een reddingsboei voor de toekomst. Ik heb het dan niet over de AO procedures die natuurlijk goed beschreven moeten zijn, maar het gaat om werk- en werkbare instructies waar mensen iets mee kunnen. 2. Houd je software up to date en blijf je aanpassen aan ontwikkelingen die nu spelen en nog zullen gaan spelen. Verdiep je daar in en grijp je kansen. 3. Efficiency: ga voor het low hanging fruit en scoor
http://www.controllersmagazine.nl/Home/Blogs/2011/6/Tekort-aan-Financials-CONTR004680W/
(693)
Deze post is ook beschikbaar in/Also available in: Engels
Dit blog schreef ik op 08-06-2011, ik heb nu op 18-11-2012 nog niet het idee dat er ten opzichte van toen al veel veranderd is in de denkpatronen van de werkgevers.